Založ si blog

Situácia na Ukrajine je stále ohrozujúca

Chcem venovať dnes pár riadkov aktuálnej situácii na Ukrajine. Myslím, že hlavný problém je v tom, že Ukrajina leží akorat v stredu svetových geopolitických vplyvov, a preto dnes sa o nej všade toľko hovorí.

 Zaiste každý vie, čo môžu vzvolať tieto všetky údalosti, ale táto kríza môže ešte sa prehĺbiť,  čo bude viesť k adsolútne nepredvídateľným následkom.

 Ukrajina takmer neustále je v stave permanentnej krízy, čo mohli vždy využivať ľudia, ktorí tak či inak stále boli pri moci v tejto krajine. Ukrajinu po celú dobu sa snažíli rozdeliť na pol, a jej ľudí chcieli rozvesť do dvoch znepriatelených a bojujúcich táborov. Ale teraz, keď sa celá situácia tu dramaticky zmenila, a Ukrajina mohla by od nova prekvitať a stať sa vzorom pre nasledovanie, sú politici, ktorí sa snažia opäť vyvolať novú, ešte večšiú krízu, ktorá by, viac ako inokedy, vedla Ukrajinu v úplný chaos a nesla so sebou chudobu a utrpenie, a možno aj prívedla tento štát k absolútnemu krachu.

 Každá vojna má svoje negatívne výsledky, a keby všetsi častejšie si spomenali na minulosť, pravdepodobne  sa snažli vyriešiť akýkoľvek konflikt iba cestou diplomaticii a v súlade so zákonom.

 Teraz proti Ukrajine sa šíri rozsiahlá informačná vojna, a je to najhoršie, pretože takým spôsobom je ľahšie rozdeľovať ľudí a nastaviať ich proti sebe aby sa stali nezmieriteľných nepriateľmi.

 Ukrajinské vojenské jednotky na Kryme sú zatiaľ blokované ruskými vojakmi.

 Napriek tomu dúfam, že koniec koncom vyťazí rozvaha a svetu nebude hroziť nová tragédia, ktorá môže zobrať životy mnohých nevinných ľudí.

 S pozdravom, Dmytro Shulha, Dnepropetrovsk.

Vražda Borisa Nemcova

28.02.2015

V centre Moskvy zastrelili známeho vodcu ruskej opozície Borisa Nemcova. Momentslne policajti hľadajú možných pacháteľov. Vyšetrovanie zatiaľ nemá žiadne údaje o jeho eventuálných vrahov, ruské médiá píšu, že to mohla býť vražda na objednávku. Jeho smrť potvrdil aj znamý ruský opozičník Iľja Jašin. Podľa predbežných údajov, Nemcov dostal 4-6 strelné rany. [...]

Krym sa vráti Ukrajine

10.07.2014

Autonómna republika Krym je neoddeliteľnou súčasťou ukrajinského štátu, takže prítomnosť štátných a politických inštitúcií Ruskej federácie na polostrove v demokratickom svete sa volá jednoducho – okupácia. Tzv. referendum, ktorého výsledkami bolo rozhodnutie o pripojenie Krymu k Ruskej federácie, sa konalo so značným porušením vôľi obyvateľov autonómie a [...]

Či sa opakuje rok 1914? | Joseph S. Nye

12.04.2014

V tomto roku spomíname si na výročie udalosti, ktorá zmenila beh modernej histórii. Prvá svetová vojna zničila asi 20 miliónov ľudí a silno preriedila celú generáciu európskej mládeže. Tato vojna tiež radikálne zmenila svetový poriadok v Európe a na jej okraji. Prvá svetová vojna zničila nielen ľudské životy, ale aj tri ríše v Európe – Nemecko, [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 28278x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Autor blogu

Kategórie