Založ si blog

Biely dom: Putin a Obama prediskutovali možné „diplomatické riešenie“ na Ukrajine

Tom Watkins a Laura Smith-Spark, CNN

28. marca 2014 – Aktualizované 2239 GMT (0639 HKT)

 

 (CNN) – ruský prezident Vladimir Putin v piatok sa spojil telefonicky so svojim americkým náprotivkom, Barackom Obamom. Počas tohoto telefonátu obaja prezidenti diskutovali o napätej situácii na Ukrajine. Toto bol posledný  hovor medzi dvoma vodcami, v ktorom sa hovorilo o tom, čo sa stalo a čo sa eventuálne stane v budúcnosti.

 Podľa Bielého domu, Putin chcel hovoriť o americkom návrhu „diplomatického riešenia krízy“ a dvaja prezidenti sa dohodli, že ich príslušni top diplomati „sa stretnú aby mohli prediskutovať ďalšie kroky.“

 Tento rozhovor dal príležitosť Obamovi vyjadriť, ako sa to nieraz opakovalo v poslednom týždni, svoj nesúhlas ohľadom ruského prevzatia Krymu, ktorý ešte pred pár týždňami bol súčasťou Ukrajiny. On tiež vyjadril obavy o vidočnom hromadeniu ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, čo vyvolalo obavy z ďalšej invázie.

 „Prezident Obama opäť dal najavo, že dialog je možný len vtedy, keď Rusko stiahne späť svoje vojská a nebude podníkať žiadne kroky, ktore by mohli ďalej porušiť suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ povedal Biely dom.

 Telefonát sa konal v ten istý deň, keď televízia CBS vysielala rozhovor, v ktorom Obama povedal, že Rusko malo by zmierniť napätie s Ukrajinou a stiahnuť svoje vojská späť a začať priame rozhovory s vládou Kyjeva.

„Veľa ruských vojakov zhromažďujú pozdĺž Ukrajinskej hranice pod zámienkou vojenského cvičenia, ale nikdy predtým Rusko takto ani nerobilo“, povedal prezident v rozhovore  pre CBS News, „To môže byť jednoducho snaha zastrašiť Ukrajinu, alebo to všetko môže vyzerať tak, že Rusko má na mysli aj ďalšie strategické plány.

 „V každom prípade je nevyhnutné, aby práve teraz Rusko presunúlo späť svojich vojakov a začalo priamé rokovania s ukrajinskou vládou za účasti aj medzinárodného spoločenstva“.

 Rusko môže mať vraj 40,000 vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou, povedali CNN vo štvrtok dvaja americkí predstavitelia. Úradníci hovoria, že počet vojakov je povečšine založený na údajoch z satelitných map, a že ich presnú veľkosť je ťažko určiť.

 Avšak, hovorca rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, Jarema Duch, povedal CNN, že ukrajinská vláda ma informácie, že asi 88000 ruských vojakov je pri hranici s Ukrajinou.

 Americkí predstavitelia uviedli, že tieto informácie  môžu znamenať  len to, že ruské jednotky už dávno sú na pohotovosti v každej vhodnej chvíli utočiť ďalej na východné územie Ukrajiny.

 Rusko oznámilo, že jeho vojaci vykonávajú iba plánované

vojenské cvičenia v tejto hraníčnej oblasti.

 

Vražda Borisa Nemcova

28.02.2015

V centre Moskvy zastrelili známeho vodcu ruskej opozície Borisa Nemcova. Momentslne policajti hľadajú možných pacháteľov. Vyšetrovanie zatiaľ nemá žiadne údaje o jeho eventuálných vrahov, ruské médiá píšu, že to mohla býť vražda na objednávku. Jeho smrť potvrdil aj znamý ruský opozičník Iľja Jašin. Podľa predbežných údajov, Nemcov dostal 4-6 strelné rany. [...]

Krym sa vráti Ukrajine

10.07.2014

Autonómna republika Krym je neoddeliteľnou súčasťou ukrajinského štátu, takže prítomnosť štátných a politických inštitúcií Ruskej federácie na polostrove v demokratickom svete sa volá jednoducho – okupácia. Tzv. referendum, ktorého výsledkami bolo rozhodnutie o pripojenie Krymu k Ruskej federácie, sa konalo so značným porušením vôľi obyvateľov autonómie a [...]

Či sa opakuje rok 1914? | Joseph S. Nye

12.04.2014

V tomto roku spomíname si na výročie udalosti, ktorá zmenila beh modernej histórii. Prvá svetová vojna zničila asi 20 miliónov ľudí a silno preriedila celú generáciu európskej mládeže. Tato vojna tiež radikálne zmenila svetový poriadok v Európe a na jej okraji. Prvá svetová vojna zničila nielen ľudské životy, ale aj tri ríše v Európe – Nemecko, [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 28286x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Autor blogu

Kategórie