Založ si blog

Krym sa vráti Ukrajine

Autonómna republika Krym je neoddeliteľnou súčasťou ukrajinského štátu, takže prítomnosť štátných a politických inštitúcií Ruskej federácie na polostrove v demokratickom svete sa volá jednoducho – okupácia. Tzv. referendum, ktorého výsledkami bolo rozhodnutie o pripojenie Krymu k Ruskej federácie, sa konalo so značným porušením vôľi obyvateľov autonómie a vieme, že toto referendum usporiadené bolo pomocou vojenskej agresii Ruska.

Aby toto rozhodnutie o pripojenie  Krymu k Rusku sa platilo, mala by byť iniciatíva zo strany všetkych občanov Ukrajiny. Taktiež  treba by bolo zorganozjvať širokú diskusiu o zmene statusu Krymu za účasti domorodého obyvateľstva Krymu, a teda krymských Tatárov. Bohužiaľ tak sa nestalo, v skutočnosti sú viditeľné fakty porušovania práv krymských Tatárov Rusmi a zástupci Majlisu hlásia o obťažovaní a potláčaní slobôd z národných a náboženských dôvodov.

Ohľadom toho, ukrajinská strana by mala usporiadať zvláštné rokovania s renomovanými medzinárodnými inštitúciami, ako je Bezpečnostná rada OSN, PS RE, OBSE a na nich preskúmať otázky týkajúce sa medzinárodného uznania okupácii Krymu Ruskou federáciou.

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Pavlo Klimkin oznámil nedávno, že hľada politické riešenie spolu s oficiálnou Moskvou a týto rokovania, povedal, majú už sa čoskoro začať. Ukrajina nemôže uznať Krym sučasťou Ruska, takže bude to zložité nájsť riešenie v tejto patovej situáciii pre obe krajiny.

Prezident Porošenko čoskoro môže iniciovať medzinárodný dialóg ohľadom tejto situácie a všetky

partneri Ukrajiny majú podoporieť túto iniciatívu.

Napríklad, Spojené štáty chcú ponuknuť mechanizmus, ktorý zabezpečí deokupácie Krymu a sučasné stiahnutie ruských vojsk z polostrova.

Putin vyhýba sektoralným sankciam, ktoré môžu významne ovplyvňuť hospodársky a sociálny rozvoj jeho krajiny, a teda politickú stabilitu v Rusku,  následkom čoho Putinov režim môže byť zvrhnutý.

Už v septembri tohoto roku návrat Krymu pod právomoc oficiálneho Kyjeva bude diskutovaný v medzinárodných inštitúciách. Iniciátormi týchto rokovaní budú administrácia prezidenta Ukrajiny a Spojené štáty. Termín riešenia tohto problému závisí na pozícii Európskej únie a spojencov Ruska v politickej a zaroveň energetyckej oblasti, a teda Nemecka, Francúzska a Talianska. Pod tlakom širokej medzinárodnej verejnosti už v októbri alebo novembri 2014 Krymská Autonómia môže byť deokupovana. Ale, hádam, rozhodújucym predpokladom pre oslobodenie polostrova bude vôľa jeho obyvateľov, ktori ešte v tomto roku zažil negatívné vysledky okupácie, pretože Krym sa stal militarizovanou zónou a stratil svojú turistickú atrakciu.

Krym má byť zase ukrajinský.

 

Vražda Borisa Nemcova

28.02.2015

V centre Moskvy zastrelili známeho vodcu ruskej opozície Borisa Nemcova. Momentslne policajti hľadajú možných pacháteľov. Vyšetrovanie zatiaľ nemá žiadne údaje o jeho eventuálných vrahov, ruské médiá píšu, že to mohla býť vražda na objednávku. Jeho smrť potvrdil aj znamý ruský opozičník Iľja Jašin. Podľa predbežných údajov, Nemcov dostal 4-6 strelné rany. [...]

Či sa opakuje rok 1914? | Joseph S. Nye

12.04.2014

V tomto roku spomíname si na výročie udalosti, ktorá zmenila beh modernej histórii. Prvá svetová vojna zničila asi 20 miliónov ľudí a silno preriedila celú generáciu európskej mládeže. Tato vojna tiež radikálne zmenila svetový poriadok v Európe a na jej okraji. Prvá svetová vojna zničila nielen ľudské životy, ale aj tri ríše v Európe – Nemecko, [...]

Biely dom: Putin a Obama prediskutovali možné „diplomatické riešenie“ na Ukrajine

29.03.2014

Tom Watkins a Laura Smith-Spark, CNN 28. marca 2014 – Aktualizované 2239 GMT (0639 HKT) (CNN) – ruský prezident Vladimir Putin v piatok sa spojil telefonicky so svojim americkým náprotivkom, Barackom Obamom. Počas tohoto telefonátu obaja prezidenti diskutovali o napätej situácii na Ukrajine. Toto bol posledný hovor medzi dvoma vodcami, v ktorom sa hovorilo o tom, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 28270x
Priemerná čítanosť článkov: 3141x

Autor blogu

Kategórie